Business Intelligence

Business Intelligence  of BI is de laatste jaren een beetje een gehypte term terwijl het in essentie een activiteit is die al heel lang bestaat. Al sinds het ontstaan van boekhouding, maar vooral sinds de opkomst van computers tovert men mooie tabellen, grafieken en KPI’s (Key Performance Indicators) tevoorschijn. Vroeger op papier, tegenwoordig op steeds grotere schermen.

van papier


naar de digital board room


Wie gebruik maakt van software, genereert een hoop data. Klanten- en verkoopgegevens, productiedata, tijdsregistratie, sensordata, enz … heel vaak blijft die bron van kennis ergens hangen in het systeem zonder dat er iemand actief mee aan de slag gaat. Jammer, want door een aantal eenvoudige analyses of grafieken kan je vaak al veel wijzer worden. Hierdoor neem je slimmere beslissingen in de dagdagelijkse bedrijfsvoering. De reden dat dit te weinig gebeurt? Vaak tijdsgebrek en niet goed weten hoe eraan te beginnen.


Druk druk druk …

Tijdsgebrek is enerzijds spijtig, maar anderzijds soms ook logisch en misschien zelf terecht. Bij Business Intelligence moet je je altijd afvragen: “heiligt het doel de middelen?”. Je kan uren en dagen besteden aan de meest fancy dashboards om er vervolgens nooit gebruik van te maken. Soms omdat het inzichten toont die je uit eigen ervaring al perfect aanvoelt. Soms omdat het analyses zijn die niets bijdragen aan de beslissingen die je moet nemen. Dit verandert natuurlijk als je ook collega’s, mogelijke investeerders, klanten, … wil overtuigen van één van die inzichten die jij misschien al weet. Daarom is het geen overbodige luxe om eerst eens heel goed na te denken over wat je er precies mee wil bereiken.


Hoe begin ik eraan?

Niet goed weten hoe eraan te beginnen is geen excuus meer de dag van vandaag. Er zijn tal van online, laagdrempelige tools op de markt waarvoor je geen cursus statistiek moet gevolgd hebben om je eerste dashboards te maken. Excel is soms al voldoende, al hebben de echte Business Intelligence tools wel degelijk een aantal voordelen. Eerst en vooral het gebruiksgemak en vergaande functionaliteit. Maar ook de mogelijkheid om real-time te connecteren met verschillende databases en de resultaten op een professionele manier te communiceren.


Welke tool?

Wat zijn die tools? Ten eerste kijk je best eerst eens of er niet al iets ingebouwd is in de software die de data bevat. Hoe minder connecties je moet leggen, hoe gemakkelijker uiteraard. Als er niets aanwezig is of de mogelijkheden zijn te beperkt, kan je eens kijken naar Google Looker Studio. Dit is gratis software van Google waar je al heel ver mee kan geraken. In grote organisaties zal vaak gewerkt worden met de meest geavanceerde BI tools op de markt zoals Tableau (Salesforce), QlikPowerBI (Microsoft) of SAS. Maar de kostprijs van deze tools is vrij hoog, dus dan moet je er al voldoende meerwaarde mee creëren. Een interessante nichespeler die je zeker ook eens kan bekijken is Luzmo. Ontstaan in Leuven en zeer dynamische, toffe software om snel mooie resultaten te bereiken. Belangrijk: in je beslissing niet enkel de prijs meenemen. Ook goed uitzoeken of je databases kunnen geconnecteerd worden en of de opties aanwezig zijn die jij wenst om je dashboards te verspreiden.

Nood aan een sparringpartner om eens jouw specifieke situatie te bekijken?

Contacteer ons


Werkbonnen: steek ze in je smartphone