Digitale Kick-start van je onderneming

Wat heb je allemaal nodig om je onderneming ook online te lanceren? We maken een handig overzicht zodat je niets over het hoofd ziet. Ook worden een aantal tips vermeld om de digitale opstart zo vlot en budgetvriendelijk mogelijk te laten verlopen.

Website

Je kan de dag van vandaag geen business meer runnen zonder een deftige website. Het is niet enkel je online visitekaartje, je kan er ook heel wat praktische info op kwijt. Hierdoor kan je bij standaardvragen simpelweg verwijzen naar je website. Zo win je tijd.

In het verleden was het booming business om zogezegd heel ‘fancy’ en ‘originele’ websites te verkopen voor veel te hoge bedragen. Terwijl er achterliggend gratis templates werden gebruikt voor WordPress die er standaard heel professioneel uitzien. Dus zeker niet de verdienste van de websitebouwer en in feite een beetje boerenbedrog. Deze praktijk gebeurt nog steeds en de reden is vrij simpel: weinig mensen kennen iets van IT en men gaat er van uit dat dit vrij complex is, het tegendeel is echter waar.

WordPress is de grootste speler wereldwijd op vlak van CMS (Content Management Systemen). De andere twee grote spelers zijn Drupal (van Belgische oorsprong) en Joomla. Dit zijn softwaretools die het toelaten om zonder programmeerkennis een eenvoudige website in elkaar te steken. Deze website is bijvoorbeeld gemaakt met WordPress. Als je verder wil gaan dan de eenvoudige standaardpagina’s die we op de meeste websites terug zien, is er wel enige kennis vereist.

WordPress, Joomla of Drupal?

Dus laat je niet vangen en informeer je goed. Er bestaan trouwens nog veel gebruiksvriendelijkere tools dan bovenstaande CMS systemen. Kijk maar eens naar www.wix.com of www.livalos.com .

En een logo en eigen huisstijl? Eerlijk, daar ligt de klant niet zo van wakker, dit is vooral iets waar je zelf veel tijd (en geld) kan aan verliezen als je net opstart. Er zijn mogelijkheden om een professioneel logo te laten ontwerpen in 2 dagen tijd en aan een fractie van de kosten die je aan de designspecialisten zal betalen. Contacteer ons als je hier meer wil over weten.

Hou er wel rekening mee dat het hosten van een website niet gratis is. De files waaruit een website bestaat, moeten ergens op een externe server staan om te kunnen verspreiden over de wereld, dit is webhosting. Het eerste jaar zal altijd goedkoper zijn, men doet dit om je als klant aan te trekken. Dus verschiet niet bij je tweede factuur. Doe dit niet via gratis aanbiedingen want dit wil zeggen dat de hosting heel traag zal zijn of dat er advertenties zullen getoond worden, dus dit is niet professioneel. 

Zakelijk e-mailadres

Als je website gehost wordt bij een externe partij wordt meestal via deze weg ook het domein geregistreerd. Het domein is waar je website zal te vinden zijn online, bvb. www.nextdoorconsultancy.be. De meest bekende en gebruikte hostingspeler in België is Combell. Een goedkopere, maar zeker ook betrouwbare speler is www.one.com. Eenmaal opgestart, zal je hier automatisch ook de mogelijkheid tot aanmaak en beheer van je professionele mailaccounts bij krijgen (tot 500 bij een basispakket, dus zeker voldoende). Dus in plaats van te mailen met “@gmail.com” kan je nu mailen met “@nextdoorconsultancy.be”.

Vaak is het zo dat je nog software dient te installeren om je emails op een gemakkelijke manier te lezen, verzenden, enz… Zo’n software of online platform wordt meegeleverd via je hostingprovider, maar dit zijn typisch niet de meest gebruiksvriendelijke varianten. Daarom kiezen veel ondernemingen voor het Office365 pakket. Outlook zit hier immers ook bij, samen met alle andere gekende programma’s van Microsoft zoals Word, Excel & Powerpoint. 

Weet dat een Office365 abonnement standaard ook mailhosting bevat. Wat het verschil is met de mailhosting die je ook bij je website krijgt, lees je hier. Meestal zal je dit dus gewoon dubbel hebben en welke je gebruikt, maakt niet zoveel uit.

Productiviteitstools

Office365 is zeker in België de meest gebruikte set aan productiviteitstools. Naast de heel gekende Microsoft programma’s, komt hier bijvoorbeeld ook de populaire samenwerkingstool Microsoft Teams en quasi onbeperkte opslag op Onedrive bij.

Gsuite of Office365?

Weinigen weten echter dat ook Google op dit vlak een heel mooi aanbod heeft, Google Workspace. Veel mensen gebruiken de gratis varianten zoals Google Docs, Google Sheets, Google Forms, enz… maar dit is ook uitgewerkt voor professionele doeleinden. In de betalende versie komt er ook mailhosting, grotere opslag op Google Drive, administratiefunctionaliteit zoals het beheer van gebruikers, uitgebreidere agendamogelijkheden, enz… En het is ook een stukje goedkoper dan Office365, dus als je graag met de Google producten werkt, is het zeker het overwegen waard.

That’s it?

Als je bovenstaande zaken al op orde krijgt, ben je al een heel eind op weg. Uiteraard zijn er nog heel veel meer processen die je kan digitaliseren, maar dit is meestal niet zo dringend bij de opstart van je bedrijf.

Wat met het klantenbeheer bijvoorbeeld? Heb je een kassasysteem nodig? Hoe gebeurt de planning? Nood aan tijdsregistratie om te factureren? Hoe maak je offertes op een aantrekkelijke manier?

En die website kan er nu wel mooi uitzien, maar hoe zal je ooit vindbaar zijn in Google? Dus misschien is er toch wat online marketing nodig om ook via deze weg potentiële klanten te bereiken…

Graag eens vrijblijvend babbelen over het opzetten van dit alles?

Contacteer ons


Personeelsplanning: as simple as drag and drop